wtorek, 21 października 2014

Placek brzoskwiniowy z twarogiem i cynamonową kruszonką



  • składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki
½ szklanki mleka
110 g cukru
4 łyżki masła
20g świeżych drożdży
szczypta soli

na nadzienie:
750g twarogu półtłustego
Skórka starta z ½ cytryny
6 łyżek cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
800 g brzoskwiń z puszki

na kruszonkę:
12 czubatych łyżek mąki
7 łyżek masła
110 g cukru
½ łyżeczki cynamonu

  • przygotowanie:
ciasta:
Mąkę wsyp do miski, po środku zrób zagłębienie. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, wlej w zagłębienie i lekko przemieszaj z mąką. Następnie dodaj cukier, sól i 4 łyżki miękkiego masła. Wyrób wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę odchodzącą od ręki. Ciasto przykryj i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40 min.).

nadzienia:
Twarożek, mleko, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną rozetrzyj na masę o konsystencji gęstego kremu. Brzoskwinie odsącz na sitku z nadmiaru soku i pokrój na grube kawałki.

kruszonki:
Masło na kruszonkę rozpuść. W misce wymieszaj mąkę, cukier i cynamon, dodaj rozpuszczony, ciepły tłuszcz. Zagniataj palcami aż powstanie kruszonka.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe uderz pięścią, ponownie zagnieć, rozwałkuj i ułóż na wyłożonej papierem blasze (u mnie 28 x 23 cm).
Jeszcze raz odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Przygotowane ciasto posmaruj masą twarogową, wyłóż brzoskwinie i posyp kruszonką.

Piecz  30-40 minut w 200°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz