- składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki
½ szklanki mleka
110 g
cukru
4 łyżki masła
20g świeżych drożdży
szczypta soli
na nadzienie:
750g twarogu półtłustego
Skórka starta z ½ cytryny
6 łyżek cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
800 g brzoskwiń z puszki
na kruszonkę:
12 czubatych łyżek mąki
7 łyżek masła
110 g cukru
½ łyżeczki cynamonu
- przygotowanie:
ciasta:
Mąkę wsyp do
miski, po środku zrób zagłębienie. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, wlej w
zagłębienie i lekko przemieszaj z mąką. Następnie dodaj cukier, sól i 4 łyżki
miękkiego masła. Wyrób wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę odchodzącą
od ręki. Ciasto przykryj i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40
min.).
nadzienia:
Twarożek,
mleko, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną rozetrzyj na masę o konsystencji
gęstego kremu. Brzoskwinie odsącz na sitku z nadmiaru soku i pokrój na grube
kawałki.
kruszonki:
Masło na
kruszonkę rozpuść. W misce wymieszaj mąkę, cukier i cynamon, dodaj rozpuszczony,
ciepły tłuszcz. Zagniataj palcami aż powstanie kruszonka.
Wyrośnięte
ciasto drożdżowe uderz pięścią, ponownie zagnieć, rozwałkuj i ułóż na wyłożonej
papierem blasze (u mnie 28 x 23 cm).
Jeszcze raz
odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Przygotowane ciasto posmaruj masą twarogową,
wyłóż brzoskwinie i posyp kruszonką.
Piecz 30-40 minut w 200°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz