Historie wypieków

Ciasto francuskie 


Ciasto francuskie jak sama nazwa mówi pochodzi z Francji. Nazywane jest tam pâte feuilletée lub feuilletage.
Ciasto francuskie zostało wymyślone około 1645 roku przez ucznia francuskiego cukiernika.

Na koniec swojej praktyki w cukierni Klaudiusz Gelée*  chciał upiec swojemu choremu tacie, który był na diecie składającej się z wody, mąki  i masła bochenek chleba. Klaudiusz przygotował ciasto, wsadził do niego masło, a następnie zagniótł, złożył i powtórzył tę czynność jeszcze 10 razy. Otrzymane ciasto uformował i piekł jak zwykły bochenek chleba.

Cukiernik, który oglądał tę procedurę poradził Klaudiuszowi, aby zrobił bochenek jeszcze raz bo masło może wypłynąć. Pomimo tej uwagi ciasto zostało włożone do piekarnika. Kiedy bochenek piekł się zarówno Klaudiusz, jak i cukiernik byli zdumieni kształtem i nietypową wielkością jaką osiągnął.

Po zakończeniu praktyki Klaudiusz wrócił do Paryża i znalazł pracę w cukierni Rosabau. Tam dopracował swój pomysł, dzięki któremu sklep zyskał dużo pieniędzy i sławę. 
Następnie przeprowadził się do Florencji i znalazł pracę w cukierni braci Mosca. 
Sekret ciasta francuskiego zachował dla siebie i przyrządzał je za zamkniętymi drzwiami. Zmarł w 1682r.


*z francuskiego Claude Gelée


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz