- przepis na 9 porcji
- składniki:
3 szklanki śmietanki 36% lub 30%
1 szklanka kakao
3-4 łyżek cukru pudru
2 szklanki mleka
maliny
na biszkopt:
6 jajek
kubek mąki
pół kubka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
- przygotowanie:
Jajka z cukrem ubij na wysoką i jasną pianę. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem i piecz 20-25 minut w 180 C. Po wystudzeniu przekrój biszkopta i wytnij 18 okrągłych biszkopcików.
dodatki:
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem, aż stanie się lekka i gęsta.
Kakao dokładnie wymieszaj z mlekiem i zanurz w nim biszkopciki z obu stron. Następnie przełóż je do szklanych kubeczków, przełóż bitą śmietaną i powtórz tą czynność jeszcze raz. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem maliny i polej wierzch deseru. Na górę możesz dodać jeszcze swoje ulubione owoce.
Smacznego :)
Oryginalny przepis pochodzi z broszurki DecoMorreno, powyższy przepis to jego lekka modyfikacja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz