- przepis na 16 porcji
- składniki:
325 ml pełnego mleka
50 g masła, roztopionego
500 g mąki pszennej
75 g drobnego cukru do wypieków
1 i 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki soli
15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
1 jajko, roztrzepane
na budyń:
4 żółtka
40 g mąki ziemniaczanej
500 ml pełnego mleka
75 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
na lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
wiórki kokosowe, do oprószenia
- przygotowanie:
Mleko przelej do garnuszka i podgrzej do letniej temperatury. Dodaj masło, cukier, roztrzepane jajko i wymieszaj.
Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrób
rozczyn), dodaj sól, kardamon, a następnie mleko wymieszane z resztą
składników. Wyrób ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i
elastyczne. W razie konieczności dosyp 3 łyżki mąki (nie więcej).
Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski i odstaw w
ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5
godziny).
/ciasto drożdżowe można też na wyrastanie schować do lodówki, na całą
noc, uprzednio przykrywszy je szczelnie folią spożywczą, by nie wyschło;
rano uformować bułeczki/
budyń:
W garnuszku zagotuj 400 ml mleka z połową cukru.
W miseczce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem, aż będą białe i puszyste.
Dodaj do nich mąkę i 100 ml mleka i zmiksuj. Wlej na zagotowane mleko,
gotuj, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotuj jeszcze minutę,
ściągnij z palnika. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
Przykryj folią spożywczą, w taki sposób, by nie wytworzył się kożuch
(folia powinna dotykać kremu). Odstaw do ostudzenia i włóż w
lodówki.
Wyrośnięte ciasto podziel na 16 równych części (około 65 g każda).
Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia bądź matą teflonową, w sporych odległościach od siebie.
Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrób w każdej z
nich wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej
blaszki (ciasto powinno być dość cienkie w tym miejscu), następnie
wypełnij budyniem.
Piecz w temperaturze 190ºC przez około 15 minut.
lukier:
Cukier puder wsyp do miseczki i rozetrzyj grzbietem łyżki z gorącą
wodą (jeśli lukier będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody więcej).
Polukruj bułeczki, a następnie posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz