- przepis na ok. 20 bułeczek o średnicy 9 cm
- składniki:
100g drożdży
kostka masła lub margaryny ( moje były robione na maśle)
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
4 jajka + 1 jajko do posmarowania
szklanka mleka
- przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 50 C. Drożdże wymieszaj w miseczce z cukrem, 2 łyżkami ciepłej wody i 2 łyżkami mąki. Wstaw do piekarnika, aż urosną, czyli na ok. 15 min.
ciasto:
Roztop w rondelku masło, ostudź i podgrzej mleko do temperatury pokojowej.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj jajka, masło, sól, mleko i wyrośnięte drożdże.
Ciasto wyrób mikserem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (ok. 30 min.)
Z wyrośniętego ciasta urywaj jego kawałeczki i formuj kulki, kładź na wyłożoną papierem blachę i spłaszczaj tak aby ciasto nabrało kształtu bułeczek.
Na blasze układaj bułeczki z odstępami ok. 3 cm. Przed upieczeniem posmaruj z góry jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami wody.
Piecz 25 min w temperaturze 170 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz