- składniki:
ok. 2 i ½ szklanki mąki pszennej200 g miękkiego masła
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
1/3 szklanki cukru pudru
na nadzienie:
6 kwaśnych jabłek 4 słodkie jabłka
2 łyżki masła
ok. 100 g cukru (lub odrobinę mniej)
½ łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- przygotowanie:
Wyrabiaj ciasto szybko i energicznie, dodaj zimnej wody i dalej wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie. Zawiń je w folię i schowaj do lodówki.
nadzienia:
Obierz jabłka, wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój na cienkie plastry.
Do jabłek dodaj cynamon, cukier i goździki. Masło roztop i polej nim jabłka. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszaj.
Formę do tarty, lub inną okrągłą formę wysmaruj kawałkiem masła. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedna powinna być odrobinę większa od drugiej. Większy kawałek ciasta przełóż do formy i rozwałkuj.
Ciasto posyp 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej, a następnie wyłóż jabłka.
Drugą część ciasta rozwałkowuj, pokrój w paski i ułóż w kratkę na jabłkach.
Wierzch ciasta posmaruj jajkiem.
Piecz przez 40-50 minut w 160 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz