niedziela, 5 października 2014

Skoleboller - norweskie budyniowo-kokosowe bułeczki

  • przepis na 16 porcji
  • składniki:
na ciasto:
325 ml pełnego mleka
50 g masła, roztopionego
500 g mąki pszennej
75 g drobnego cukru do wypieków
1 i 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki soli
15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
1 jajko, roztrzepane

na budyń:
4 żółtka
40 g mąki ziemniaczanej
500 ml pełnego mleka
75 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody

wiórki kokosowe, do oprószenia

  • przygotowanie:   
ciasto:
Mleko przelej do garnuszka i podgrzej do letniej temperatury. Dodaj masło, cukier, roztrzepane jajko i wymieszaj.
Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrób rozczyn), dodaj sól, kardamon, a następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrób ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosyp 3 łyżki mąki (nie więcej). Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski i  odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
/ciasto drożdżowe można też na wyrastanie schować do lodówki, na całą noc, uprzednio przykrywszy je szczelnie folią spożywczą, by nie wyschło; rano uformować bułeczki/

budyń:
W garnuszku zagotuj 400 ml mleka z połową cukru.
W miseczce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem, aż będą białe i puszyste. Dodaj do nich mąkę i 100 ml mleka i zmiksuj. Wlej na zagotowane mleko, gotuj, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotuj jeszcze minutę, ściągnij z palnika. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
Przykryj folią spożywczą, w taki sposób, by nie wytworzył się kożuch (folia powinna dotykać kremu). Odstaw do ostudzenia i włóż w lodówki.


Wyrośnięte ciasto podziel na 16 równych części (około 65 g każda). Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź matą teflonową, w sporych odległościach od siebie. Przykryj i  pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrób w każdej z nich wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być dość cienkie w tym miejscu), następnie wypełnij budyniem.

Piecz w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. 

lukier:
Cukier puder wsyp do miseczki i rozetrzyj grzbietem łyżki z gorącą wodą (jeśli lukier będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody więcej). Polukruj bułeczki, a następnie posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego :)


Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz