- składniki:
1 szklanka wody
pół kostki masła (125 g)
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru
2/3 kostki masła
4 łyżki mąki pszenne
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
- przygotowanie:
Masło rozpuść w garnku, dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Dosyp mąkę i ucieraj, aż do momentu powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbij jajka, dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj. Gotową masę podziel na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wyłóż papierem. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce.
Piecz w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika!). Następnie w ten sam sposób upiecz drugą część ciasta.
krem:
Zagotuj
2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę mleka zmiksuj z
jajkami i mąką, po czym wlej do zagotowanego mleka. Następnie gotuj 1 - 2 minuty,
energicznie mieszając (tak aby nie zrobiły się grudki).
Gorący krem wylej na jeden z upieczonych płatów ciasta i przykryj drugim płatem.
Przed podaniem ciasto schłódź w lodówce.
Gorący krem wylej na jeden z upieczonych płatów ciasta i przykryj drugim płatem.
Przed podaniem ciasto schłódź w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz