niedziela, 12 października 2014

Karpatka


  • składniki:
na ciasto:
1 szklanka wody
pół kostki masła (125 g)
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
na krem: 
3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru
2/3 kostki masła
4 łyżki mąki pszenne
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka

  • przygotowanie:
ciasto:
Masło rozpuść w garnku, dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Dosyp mąkę i  ucieraj, aż do momentu powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbij jajka, dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj. Gotową masę podziel na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wyłóż papierem. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. 
Piecz w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika!). Następnie w  ten sam sposób upiecz drugą część ciasta.
  
krem:
Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę mleka zmiksuj z jajkami i mąką, po czym wlej do zagotowanego mleka. Następnie gotuj 1 - 2 minuty, energicznie mieszając (tak aby  nie zrobiły się grudki).
Gorący krem wylej na jeden z upieczonych płatów ciasta i przykryj drugim płatem.
Przed podaniem ciasto schłódź w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz